Başkan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu Bildirisinin galasında konuştu
Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suudi Arabistan ile ikili ticaret hacminin 2023 yılında 6,8 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Ticaret hacmimizi kısa vadede artırarak 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz. dengeli ve hızlı bir şekilde. Orta vadeli hedefimiz ikili.” “Ticaretimizde sektörel çeşitliliği artırarak 30 milyar dolara ulaşmak ve bunun ötesine geçmek.” söz konusu.
Beşiktaş’ta bir otelde düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nun galasında konuşan Yılmaz, Suudi Arabistan heyetini İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forumun karşılıklı yatırımları ve turizm iş birliğini artırmak amacıyla organize edildiğini belirtti. geniş kapsamlı bir bakış açısı faydalı olacaktır. Öyle olmasını diliyordu.
Türkiye ve Suudi Arabistan ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı niteliğinin ticari çıkarların gelişmesinde itici rol oynadığını belirten Yılmaz, Suudi Arabistan ile ilişkilerinde yeni dönemde ticari ilişkileri layık olduğu noktalara getirmeye çalıştıklarını söyledi. İki ülkenin potansiyeli
Yılmaz, iki ülke cumhurbaşkanlarının gösterdiği güçlü siyasi irade sayesinde ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde önemli adımlar attıklarını belirterek, “İkili ticaret hacmimiz 2023’te 6,8 milyar dolara ulaştı. Ticaret hacminde iki yılda yüzde 50’ye yakın artış yaşandı.Ticaret “Hacmimizi dengeli ve hızlı bir şekilde artırarak kısa vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz. Orta vadeli hedefimiz ikili ticaretimizde sektörel çeşitliliği artırarak 30 milyar dolara ulaşmak ve bunun ötesine geçmektir.” dedi.
Suudi şirketlerinin bugüne kadar Türkiye’ye 2 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Yılmaz, özellikle ülkelerin iş çevrelerini bir araya getirebilecek etkinliklerin sıklığının artırılmasıyla karşılıklı yatırımların kolaylıkla artırılabileceğine inandıklarını ifade etti.
Yılmaz, Suudi Kamu Yatırım Fonu ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin başlattığı yakın temas ve iş birliğinin ülkelere büyük ekonomik faydalar sağlayacağına inandığını belirtti.
“Reformlarla yatırım ortamını iyileştirmeye devam ediyoruz”
Geçtiğimiz 21 yılda Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan en temel unsurlardan birinin uluslararası doğrudan yatırımlar olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Uluslararası yatırımlar, ülkemiz ekonomisinin büyümesini, teknolojik dönüşümünü, nitelikli istihdamın oluşmasını, kaynaklarımızın aktif kullanımını ve ihracatımızın artmasını etkilemiştir. Bu süreçte ülkemizin ülkemize çekilmesi amacıyla birçok reform gerçekleştirilmiştir. ülkemize yapılan uluslararası yatırımlar, Türkiye’nin iş ve yatırım ortamının çekiciliği ve rekabet gücü artırılmıştır. Nitekim 2002 yılından bu yana Türkiye’ye 260 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım gelmiştir. Uluslararası araştırma sonuçlarına göre Türkiye, hem arz hem de yatırım ülkesi olarak öne çıkıyor. Uluslararası yatırımcıların farklı ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan kapsamlı bir ekosistem sunarken aynı zamanda yatırım ortamını da iyileştiriyoruz. reformlar.”
Başkanlığını yaptığı Yatırım Ortamını Güzelleştirme Uyum Komitesi’nin son dönemlerde yoğun bir şekilde çalıştığını ve yeni bir eylem planı hazırladıklarını belirten Yılmaz, bunun hayata geçmesiyle yatırım ortamının daha da iyi hale geleceğini düşündüklerini söyledi. geleceğe yönelik eylem planı.
Yılmaz, uluslararası yatırımlar kapsamında teknoloji, savunma, yenilenebilir enerji, petro-kimya, finans, turizm ve konut gibi farklı sektörlerin yatırımcılara fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Yılmaz, Suudi Arabistanlı yatırımcılara hitap eden sektörler arasında kimya, makine, yiyecek-içecek işleme, otomotiv, havacılık, ilaç ve biyoteknoloji, tıbbi cihaz ve malzemeler, askeri üretim, yenilenebilir enerji, inşaat malzemeleri ve madencilik alt sektörlerinin öne çıktığına dikkat çekti. Arabistan. “Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) yatırım vizyonuna uygun Türk şirketlerinin fizibilitesinin her alanda değerlendirilmesi için iş birliğine açığız.” söz konusu.
Başkan Yardımcısı Yılmaz, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonuyla ekonomisini çeşitlendirmeyi, petrole bağımlılığını azaltmayı ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedeflediğini belirterek, “Türkiye Yüzyılı ve 2053 vizyonlarımız ile Suudi 2030 Vizyonumuz, yalnızca ekonomik açıdan değil, önemli ekonomik faydalar da getirecek” dedi. iki ülkeye değil, tüm bölgeye.” “Fayda sağlayacağına inanıyoruz. Suudi 2030 Vizyonu kapsamında 3,3 trilyonluk yatırım içeren Neom, Diriyah Gate, Qiddiya ve Kızıldeniz projesi gibi mega projelerde şirketlerimizin aktif rol almasını istiyoruz. dolar.” İfadelerini kullandı.
“Irak Kalkınma Yolu Projesi’nde de yakın iş birliği yapabileceğimize inanıyoruz.”
Suudi Arabistan’ın müteahhitlik sektörü açısından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, Türk müteahhitlerin bugüne kadar Suudi Arabistan’da 27,6 milyar dolar değerinde 402 proje üstlendiğini, bu rakamlarla en fazla Suudi Arabistan’ın bulunduğunu söyledi. Değer açısından Türkiye’deki projeler. Bunun üstlendiği 6. ülke pozisyonu olduğunu söyledi.
Bu konuda özellikle Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu aracılığıyla finanse edilen dev projelerde Türk müteahhitlerin yaratıcılık ve kabiliyetlerinden faydalanmakta fayda gördüklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Türk müteahhitlik firmalarının Yeşil Anlaşma alanında kaydettiği ilerlemenin Suudi 2030 Vizyonu kapsamındaki hedeflerinizle son derece uyumlu olduğunu belirtmek isterim. Biz de iş modellerimizi daha sürdürülebilir bir gelecek doğrultusunda yeniden yapılandırıyoruz. Suudi Arabistan Arabistan, fosil yakıtların payının giderek azalacağı bir dünyaya gerçekçi bir şekilde hazırlanıyor. Vizyonumuz ile 2053 Karbon Nötr Ekonomi Vizyonumuz örtüşen vizyonlardır. Bu konuda çok önemli iş birliği alanlarının olduğunu ifade etmek isterim. Bildiğiniz gibi Türkiye olarak Paris Anlaşması’nı onayladık ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini belirledik. Bu kapsamda yeşil ve dijital dönüşümü, “Bütün plan ve programlarımızda değerli bir eksen olarak tanımladık.”
İş çevrelerinin üçüncü ülkelerde de iş birliği yapabileceğine inandıklarını, Suudi Arabistan’ın Afrika ve diğer gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yatırım yapmak istediğini gördüklerini belirten Yılmaz, “Türkiye olarak bu konuda değerli fırsatlarımız var. Afrika ve diğer gelişmekte olan ülke pazarlarına erişim imkanının yanı sıra Ukrayna’nın yeniden yapılanma sürecinin yanı sıra bölgemizin refahına katkı sağlayacak Irak Kalkınma Yolu Projesi gibi yeni projelerde de iş birliği fırsatlarının bulunduğunu düşünüyoruz. Körfez İşbirliği Konseyi ile ülkemiz arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşması, ülkelerimiz arasında büyüyen ekonomik ortaklığı daha da ileriye taşıyacaktır. Bu konuda da özellikle önümüzdeki dönemde Suudi yetkililerden destek beklediğimizi ifade etmek isterim. dönem.” dedi.
“Geçtiğimiz yıla göre Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen turist sayısında yüzde 65 artış yaşandı.”
Kültür ve turizm alanında iş birliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Yılmaz, Suudi yetkililerin Türk vatandaşlarının elektronik vize başvurusuna olanak tanıyan yeni düzenlemeleri hayata geçirmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.
Yılmaz, bu durumun iş insanlarının vize sorununun çözümüne büyük katkı sağlayacağını, ikili ticari ve ekonomik bağlantılarda önemli ilerlemeler getireceğini söyledi.
Türkiye’nin son 20 yılda turizm alanında büyük ilerleme kaydettiğini, geçen yıl itibarıyla 50 milyon turist ve 54 milyar doları aşan bir gelir elde edildiğini belirten Yılmaz, 60 milyon turist ve 60 milyar doları hedeflediklerini belirtti. 2024 yılında dolar turizm geliri
İki ülke arasındaki turizm verilerine de değinen Yılmaz, şunları söyledi:
“Geçen yıl Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 65 artarak 830 bine ulaştı. Kısa vadede 1 milyonu aşmamız, uzun vadede ise çok daha yüksek rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Türkiye Ayrıca Suudi Arabistan’a sadece hac için seyahat ediyor ve “Türkiye’den Suudi Arabistan’a turizmin yakın gelecekte çok farklı noktalara ulaşacağına inanıyorum, sadece Umrah için değil, yeni ile yeni ile oluşturulan fırsatları düşündüğümüzde farklı amaçlar için yatırımlar.”
Forum kapsamında turizm alanında iş birliği anlaşması imzalayacak firmaların yeni işbirliklerine örnek olacağına ve turizmde yeni kapılar açacağına inandığını belirten Yılmaz, “Suudi Arabistan’ı seçildiği için tebrik ediyoruz. Dünya standartlarında bir etkinlik olan World Expo 2030’a ev sahipliği yapın. Bu başarıyı yalnızca Suudi Arabistan elde edebilir.” “Arabistan’ın uluslararası imajını güçlendireceği gibi bölgesel katkılar da sağlayacak. İnşallah birçok saygın Türk firmasının katılacağı World Expo 2030’da Türkiye’yi saygın pavilyonumuzla temsil edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın turizm sektöründeki mega projelere yönelik vizyonunu takdirle takip ettiklerini belirten Yılmaz, bu projelerde Türkiye’nin iş birliğini artırmak istediklerini ve mega projeler alanında değerli turizm iştirakleri kurabileceklerine inandıklarını belirtti.
Ülkelerinin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak, sürdürülebilir ekonomik büyümede iş birliğini artırmak ve iş çevrelerini küresel rekabette zirveye taşımak için birlikte çalışmaya kararlı olduklarının altını çizen Yılmaz, forumda imzalanacak iş birliği anlaşmalarının sektöre olumlu katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi. birçok başarı öyküsüne yol açıyor.