İngiltere’de Göçmen Karşıtı Yasa ve Açıklamalar Protesto Edildi
İngiltere’de hükümetin göçmen karşıtı yasa hazırlıkları ve hükümet yetkililerinin göçmen karşıtı açıklamaları protesto edildi.
Irkçılığı Durdur platformu, Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), Kamu ve İş Hizmetleri Sendikası (PCS) ve Deva 4 Calais platformu tarafından düzenlenen eylem için hükümetin göçmenlik politikalarını protesto eden vatandaşlar İngiliz Parlamentosu önüne çıktı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili ve Gölge Göçmenlik Bakanı Bell Ribeiro-Addy, hükümetin yasadışı göçmenleri Yasadışı Göç Yasası aracılığıyla Ruanda’ya sınır dışı etme planlarını eleştirdi.
“Ruanda planı ve diğer göçmenlik karşıtı girişler geçerli değil, yanlış ve uluslararası hukuka aykırı.” Ribeiro-Addy, İngiliz toplumunun hükümetle aynı fikirde olmadığını söyledi.
İngiltere’deki bazı sığınmacıların bu korumaya gerçekten ihtiyacı olduğunu belirten Ribeiro-Addy, “Birçok şirket göçmenler sayesinde çok para kazanıyor. Göçmenlere kapılarımızı açmak bizim ahlaki ve yasal yükümlülüğümüz.” dedi.
İngiliz olmayan bazı göçmen kümelerinin de seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Ribeiro-Addy, bu kümeleri genel ve yerel seçimlerde oy kullanmaya davet etti.
PCS sendikasından Paul O’Connor da yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığı’nda görev yapan üyelerin kendi hakları için mücadele ettikleri kadar bakanlıktaki göçmen karşıtı düşünce ve faaliyetlerle de mücadele ettiklerini belirtti.
İngiliz Kanalı’nı teknelerle geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin Ukraynalı ve Hong Konglu göçmenlerle aynı haklara sahip olması gerektiğini vurgulayan O’Connor, “İngiltere’de geçim sıkıntısı var ve hükümet sorumluluğu göçmenlere yüklüyor. Hükümetin tek hakkı var. Yapacak bir şey kalmadı, her yerde göçmenlerin günah keçisi ilan edilmesine karşı çıkmalıyız.” söz konusu.
İngiltere’de hükümet, düzensiz göçü önlemek için geçen ay Yasadışı Göç Yasası’nı açıkladı. Tasarı yasalaşırsa ülkeye giren düzensiz göçmenler sığınma başvurusunda bulunamayacak ve kısa sürede sınır dışı edilecek.
Sürgünler güvenli ise kendi ülkelerine, aksi takdirde dindar kabul edilen üçüncü ülkelere gönderilecek.
İngiliz hükümeti bu bağlamda Ruanda ile bir mutabakat zaptı imzaladı.