Suudi Arabistan’ın ŞİÖ’ye katılma kararı
Son dönemde klasik müttefiki ABD ile ilişkilerindeki gerilimi artıracak bir adım atan Suudi Arabistan, Çin liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) katılma kararı aldı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Kral Selman liderliğindeki bakanlar kurulunun ŞİÖ’ye “diyalog ortağı” olmak için gerekli kararı onayladığını duyurdu.
Batılı kurumlara karşı siyasi, ekonomik ve askeri istikrar unsuru oluşturmak amacıyla 2001 yılında kurulan ŞİÖ, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Hindistan ve Pakistan’dan oluşuyor. İran ŞİÖ’de gözlemci iken 2008’de daimi üyelik başvurusunda bulundu. İran’ın 2021’de kabul edilen tam üyelik başvurusunda ise katılım süreci devam ediyor. ŞİÖ’de Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan ve Ermenistan da diyalog ortakları arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz eylül ayında Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen ŞİÖ tepesinde meydana gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Lideri Xi Jinping, yeni bir dünya düzeni kurmaya davet etmişti. Xi burada yaptığı açıklamada “uluslararası düzeni yeniden şekillendirme zamanının geldiğini” belirtirken, Putin Batılı olmayan ülkelerin artan nüfuzundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bölgesel rakip güçler olan İran ve Suudi Arabistan, 10 Mart’ta Çin’in arabuluculuğuyla yıllardır süren ihtilafı sona erdirme kararı alarak diplomatik ilişkilerinin yeniden başladığını açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın ŞİÖ’ye katılma kararı, Riyad yönetiminin yüzünü Çin’e çevirdiğinin bir işareti olarak görülüyor.
AFP/TY, Birleşik Krallık
DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirim?